Google Search

Собствено Търсене

28.05.2009 г.

Обработка на пейзаж

В този урок ще ви покажа как да обработите снимка на някакъв пейзаж, особено ако тя е станала по-тъмна от желаното от вас. Има доста начини за обработка на една снимка, сега ще се опитам да споделя някои от тях.
Това е снимката, която ще обработвам:





Тъй като има много сенки в тази снимка, ще използвам първо опцията Shadow/Highlight, която можете да намерите в Image --> Adjusments --> Shadow/Highlight. Ако нямате чекче на опцията "show more options", сложете, така че имате достъп до пълното приложение на Shadow/Highlight. Виждате, че веднага снимката "светна", обаче не изглежда много добре с опциите по подразбиране тук, за това ще преместя курсура на Radius на дясно, за да придобие по-естествен вид. Специално за тази снимка трябва да намаля изсветляването, за това ще издърпам курсура на Amount и Tonal Width малко в ляво, до момента, в който преценя че снимката изглежда добре.
Снимката се нуждае от още малко изсветляване, ето защо отиваме в Image-->Adjusments-->Levels и там плъзгам средния курсур леко в ляво, за да се изсветлят полутоновете в снимката.
Сега предстои да добавим контраст. Това може да стане по няколко начина: чрез Levels, Curves или Brigthness/Contrast.
За сега ще използвам последното, защото е най-лесно. За кривите и левълс ще поговорим друг път. И така... Image-->Adjusments-->Brigthness/Contrast. Плъзгаме курсура на Contrast в дясно, в случая съм го оставила на +20. От чекчето на Preview можем да видим разликата преди и след като сме приложили Контраст.
Цветовете са доста бледи според мен, за това ще ги засиля. Ще използвам Selective Color, за да мога да контролирам всеки един цвят поотделно.
Отново Image-->Adjusments-->Selective Color
Специално в тази снимка имам червено, синио и зелено най-много. Ето защо ще засиля предимно тези цветове. Ето как би трябвало да изглежда и при вас това действие:
По същия начин ще засиля синьото, зеленото и жълтото.
Ако прецените, че снимката се нуждае от още сатуриране на цветовете, може да използвате Hue/Saturation за цялостно сатуриране.



Това е крайният резултат от приложените действия:


От тук можете да изтеглите работната снимка в голям размер, за да пробвате първо на нея урока.

Ако имате въпроси, свързани с този урок или други области на Фотошоп, ще се радвам да ви отговоря или да направя конкретен урок за поискана от вас тема. Можете да ми пишете на exousiaa@gmail.com